Με δυο λόγια

Για την Φιλοθέη
μόνος προστάτης είναι ο
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος
 
Αρχική arrow Εφημερίδα Πικροδάφνη arrow Γαλάζιος Πλανήτης (Πικροδάφνη αρ. φυλ. 59)
Γαλάζιος Πλανήτης (Πικροδάφνη αρ. φυλ. 59) PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Μικαέλα Καραγιάννη   
13.12.07

Ο δωδεκάλογος του ενεργειακού καταναλωτή

Έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω πως τελικά δεν ζούμε όλοι στον ίδιο πλανήτη. Τα παγκόσμια προβλήματα αγνοούνται από τον καθένα μας λόγω της καθημερινής συνήθειας και σε μεγαλύτερο πλαίσιο από τους λίγους και δυνατούς λόγω οικονομικού συμφέροντος. Το αποτέλεσμα της άγνοιας το γευόμαστε καθημερινά σε μικρές δόσεις κι έτσι μας επιτρέπεται να κάνουμε τα στραβά μάτια. Τα παιδιά του πλανήτη όμως τα σκέφτεται κανείς;

Το θέμα της αλόγιστης κατανάλωσης ενέργειας είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας που συνδέεται άμεσα με την όξινη βροχή. Τοπία, χλωρίδα και πανίδα θυσιάζονται καθημερινά στο βωμό της ανθρώπινης εξέλιξης. Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει ενεργά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αρκεί να το πάρει απόφαση πως πρέπει ν' αλλάξει ορισμένες κακές συνήθειες. Οι επιστήμονες μας δίνουν λίγες δεκαετίες για να βάλουμε φρένο στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί τουλάχιστον το 50% της λύσης των προβλημάτων.
Πριν από μία δεκαετία τα βιομηχανικά αναπτυγμένα κράτη και οι χώρες με οικονομία σε μετάβαση συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 5,2%, σε σχέση με τις τιμές του 1990, μέχρι το 2012. Η μοναδική αυτή διεθνής συμφωνία η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2005 άφησε αδιάφορες Αμερική (υπεύθυνη του Ό των παγκόσμιων εκπομπών), Αυστραλία και τις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική. Το Πρωτόκολλο του Κιότο καλύπτει τα 2/3 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων, τα οποία προέρχονται από τη χρήση συμβατικών καυσίμων όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το κάρβουνο για την παραγωγή ενέργειας. Τα αέρια αυτά συμβάλλουν στο 80% της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και στο 90% του φαινομένου του θερμοκηπίου προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα.
Η Ελλάδα ήδη ρυπαίνει περισσότερο απ' όσο δικαιούται σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο. Η οικιακή κατανάλωση ευθύνεται για το 30% της παραγόμενης ενέργειας και βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τη βιομηχανία και τα ενεργοβόρα κτίρια. Εξοικονομώντας ενέργεια εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης και συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να γίνει αλλάζοντας μία σειρά από καθημερινές λεπτομέρειες.

 1. Αλλάζουμε τα φώτα του σπιτιού μας! Μία λάμπα πυρακτώσεως ευθύνεται για 120 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και το 90% της ενέργειας που καταναλώνει γίνεται θερμότητα. Μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνοντας το Ό της ενέργειας, μας εξοικονομεί 12 ευρώ ετησίως από τον λογαρισμό του ρεύματος. Δεν ξεχνάμε βέβαια να σβήνουμε τα φώτα που δεν μας χρειάζονται.
 2. Συνηθίζουμε να σβήνουμε τη τηλεόραση, βίντεο, στερεοφωνικά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κ.α. από τον κεντρικό διακόπτη διότι στην κατάσταση αναμονής μας κοστίζουν περίπου 30 ευρώ ετησίως και αποτελούν το 1,5% άσκοπης σπατάλης ενέργειας της εγχώριας παραγωγής.
 3. Τώρα τον χειμώνα, συντηρούμε τον λέβητα και τα σώματα, ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη μας σε μια λογική θερμοκρασία (1 βαθμός διαφορά = 10% κατανάλωσης, στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα, κλείνουμε κουρτίνες και παντζούρια τα βράδια, κλείνουμε την πεταλούδα του τζακιού, προτιμάμε τα διπλά τζάμια και τα ηλεκτρικά σώματα φιλικά προς το περιβάλλον.
 4. Το καλοκαίρι αποφεύγουμε τα ενεργοβόρα κλιματιστικά τα οποία ευθύνονται για 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως και προτιμάτε τους ανεμιστήρες οροφής, το διαμπερή νυχτερινό αερισμό και την ηλιοπροστασία.
 5. Προτιμάμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα εφόσον ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα και ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι υπόλογος για το 25% του λογαριασμού μας.
 6. Ρυθμίζουμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων σε χαμηλές θερμοκρασίες και προτιμάμε τα οικονομικά προγράμματα. Τα χρησιμοποιούμε πάντοτε γεμάτα.
 7. Μαγειρεύουμε με τα σωστά σκεύη, με το καπάκι κλειστό και 10 λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο άσκοπα.
 8. Δεν ξεχνάμε τους φορτιστές στην πρίζα και προτιμάτε τους ηλιακούς φορτιστές.
 9. Άν πρόκειται ν' αγοράσουμε καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές οικιακής χρήσης συμβουλευόμαστε τους οδηγούς ενεργειακής απόδοσης και προτιμάμε αυτές που "καίνε" λιγότερο κι ας είναι πιο ακριβές εφόσον τη χρηματική διαφορά τη κερδίζουμε από την κατανάλωση ρεύματος.
 10. Αν κατασκευάζουμε νέα κατοικία λαβαίνουμε υπ' όψη τα νέα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.
 11. Υποστηρίζουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ηλιακή, αιολική, γεωθερμία, βιομάζα) γιατί έτσι περιορίζεται η χρήση του λιγνίτη που είναι το πιο βρόμικο κι επικίνδυνο ορυκτό καύσιμο στον πλανήτη.
 12. Υποστηρίζουμε την ανακύκλωση και τα ανακυκλωμένα προϊόντα εφόσον για την παραγωγή τους χρειάζεται λιγότερη ενέργεια.

Με λίγη προσπάθεια δεν καταναλώνουμε άχρηστη ενέργεια, σπαταλώντας χρήματα και επιβαρύνοντας το περιβάλλον με επικίνδυνα αέρια που αποσταθεροποιούν την ατμόσφαιρα της γης και πυροδοτούν τις κλιματικές αλλαγές. Η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να γίνει συνειδητή επιλογή για όλους μας γιατί όπως λέει και η Greenpeace "η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε" !

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Για περαιτέρω πληροφόρηση παρακαλώ συμβουλευτείτε στο διαδίκτυο τον ιστότοπο: www.minenv.gr

 
< Προηγ.   Επόμ. >
© 2017 Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla